dinsdag

7 februari 2023

Philipp Kopachevski

Een heerlijke klavieravond vol virtuoze walsen

Er zijn wereldwijd veel uitstekende pianisten. Maar soms is er een die direct de aandacht trekt door een bijzondere overtuigingskracht van toon of interpretatie. Dat geldt voor de jonge pianist Philipp Kopachevski met zijn vertolkingen van Brahms, Skrjabin en Liszt. Inmiddels reist hij de hele wereld over voor solorecitals en voor gastoptredens bij belangrijke orkesten. Hij is prijswinnaar van de International Franz Schubert Piano Competition in Dortmund en maakt deel uit van het project ‘Sterren van de 21e eeuw’ van de Moscow State Academic Philharmonic. Kopachevski zal onder andere walsen ten gehore brengen van de grootmeesters van de pianomuziek. Het belooft een heerlijke klavieravond te worden, vol virtuositeit.

Chopin geldt vanwege zijn gevoelige verbeeldingskracht en nauwgezette vakmanschap als een van de grootste romantische toondichters. We horen onder andere vijf walsen die prachtig zijn expressieve register illustreren.

De Valses nobles et sentimentales van Ravel zijn een directe hommage aan de walsen die Schubert onder dezelfde titel publiceerde. Ravel vertelde dat hij de walsen met ‘duidelijk grotere helderheid’ schreef dan zijn andere werken, wat de harmonie zou versterken en contrasten verscherpen.

Van Liszt horen we op zijn beurt twee stukken in wals-vorm die verwijzen naar de Faust-legende. Naast zijn bewerking van de wals uit Gounods opera Faust is dat de Bagatelle sans tonalité. Het manuscript daarvan draagt de titel ‘Vierde Mephisto-wals’, waarschijnlijk met de intentie het stuk te vervangen dat nu met diezelfde naam bekend staat. Liszt maakte veel opera-transcripties. Tijdens dit concert horen we ook zijn bewerking van de ouverture uit Webers opera Der Freischütz. Zelfs binnen zijn hondsmoeilijke oeuvre behoren deze bewerkingen tot de meest virtuoze werken: wat normaal gesproken uitgevoerd wordt door een heel orkest, wordt nu uitgevoerd door slechts één pianist!

Philip Kopachevski
Chopin – Polonaise in As, op. 53
Chopin – Berceuse, op. 57
Chopin – Fantaisie — Impromptu in cis, op. posth. 66 Nocturne in Es dur, op. 9/2
Chopin – Vijf walsen
Von Weber/Liszt – Ouverture uit ‘Der Freischutz’
Ravel – Valses nobles et sentimentales
Gounod/Liszt – Wals uit Faust

Met een NSvK-abonnement bespaart u bijna tien euro per concert. Voor de nog resterende vier concerten uit de serie betaalt u slechts €100. De kaarten staan overigens niet op naam geregistreerd, dus als u een keer verhinderd bent, mag u ze gerust aan een bekende meegeven.