Geschiedenis

Al vanaf 1917 heeft Nijmegen een kamermuziekserie. Na een korte stille periode ten tijde van WOII werd door een aantal ondernemende liefhebbers weer een nieuwe impuls gegeven aan klassieke muziek in de keizerstad. Met de oprichting van de Nijmeegse Vereniging voor Kamermuziek (NVvK) in 1949 werd de oude muziektraditie krachtig nieuw leven ingeblazen. In de jaren 60 werd de verenigingsvorm omgezet naar een stichtingsvorm, en daarmee veranderde ook de naam: Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek (NSvK).

De NSvK heeft zich ontwikkeld tot een muziekserie op wereldniveau. Wie tegenwoordig de programma’s van beroemde concertzalen als Wigmore Hall (Londen), Salle Pleyel (Parijs), Carnegie Hall (New York) of het Amsterdamse Concertgebouw bekijkt, ontmoet daar ongeveer dezelfde solisten en ensembles die elk seizoen Nijmegen bezoeken. Met een gemiddelde zaalbezetting van duizend bezoekers behoort de NSvK-serie landelijk ook tot de grootste muziekseries. Buitenlandse solisten die voor de prachtige en tot de nok gevulde Vereeniging-zaal hebben gespeeld, vragen steevast hoe groot Nijmegen eigenlijk is, dat het voor kamermuziek zo’n enorm publiek en luisterrijke concert hall heeft. Tja, er zijn metropolen die het met minder moeten doen…

De NSvK heeft als doel de bevordering van de kamermuziek in het algemeen. Dat doel tracht zij voornamelijk te verwezenlijken door in Nijmegen kamermuziekconcerten door vermaarde solisten en ensembles te organiseren.

Door de jaren heen heeft de NSvK zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste podia voor klassieke kamermuziek in Nederland. De eerste vijftig jaar van het soms bewogen bestaan van de Vereniging/Stichting voor Kamermuziek zijn door Melchior Bogaarts beschreven in Gouden Tonen (Nijmegen, 2000).

In 2015 verscheen de uitgave Wereldpodium Nijmegen – 65 seizoenen Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. In dit boekje presenteert NSvK in dertig portretten ruim 65 memorabele concertavonden. Deze portretten geven een indruk van de grote musici die bij e NSvK hebben opgetreden, en van de muziek die zij uitvoerden. Sommige concerten zult u zich misschien nog herinneren, andere verhalen brengen u terug naar de tijd waarin Clara Haskil, Géza Anda en Irma Kolassi de sterren van het podium waren.

Sinds 2022 wordt de (duidelijkere) naam Kamermuziek Nijmegen gehanteerd voor de concertserie die de NSvK programmeert, in lijn met alle mediakanalen waarlangs er met het publiek gecommuniceerd wordt. Na een ingrijpende tijd rondom de Covid-crisis, laat de NSvK weer een sterke groei in abonnementhouders zien.