dinsdag

10 januari 2023

Carousel

‘Rêverie’: een levendige en gepassioneerde muzikale tour

Het Brusselse kamermuziekensemble CAROUSEL brengt twaalf jonge uitmuntende musici samen rond de gelauwerde Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe. De leden van het ensemble komen uit zes Europese landen en zijn stuk voor stuk actieve kamer- musici en solisten. Het in 2019 opgerichte ensemble is ondertussen een graag geziene gast in de Europese concertzalen.

CAROUSEL engageert zich regelmatig voor goede doelen en het ondersteunen van jong talent. Zijn programma’s zijn flexibel, variëren van kwartet tot octet, en bieden een breed repertoire aan met zowel traditionele als hedendaagse werken – waarvoor het ook diverse compositieopdrachten uitzet. Het ensemble wil zijn publiek dichter bij zijn kernfilosofie van saamhorigheid brengen en culturele grenzen laten verdwijnen door het gebruik van een universele taal: muziek. Zo neemt CAROUSEL je mee op een levendige, en enthousiaste muzikale rit.

In het programma ‘Rêverie’ kiest CAROUSEL voor een gepassioneerde benadering van enkele meesterwerken uit de klassieke muziek. De luisteraar wordt in de kwintetten van Aleksandr Glazoenov en Johannes Brahms meegenomen naar een intense droomwereld waar emoties, passie en melancholie met de eeuwigheid verbonden lijken. Glazoenovs Rêverie orientale bestaat uit één substantieel deel en herinnert aan het ‘exotische’ karakter van het Oosten. Het verwijst naar plekken zoals Bokhara en Samarkand. Toen Brahms zijn Klarinetkwintet begon te componeren, bestonden nog maar weinig werken voor deze instrumentatie. Hij modelleerde zijn compositie naar die van Mozart. Het middelpunt van dit concert vormt het Derde strijkkwartet van de Hongaarse componist Ernst von Dohnányi uit 1926. Het heeft een intrigerend contrapunt, en het roept associaties op met klanken van Sjostakovitsj, Bartók en uit de jazz.

Carousel
Glazoenov – Rêverie orientale voor klarinet en strijkkwartet
Dohnányi – Strijkkwartet nr. 3 in a, op. 33
Brahms – Klarinetkwintet in b, op. 115

Met een NSvK-abonnement bespaart u bijna tien euro per concert. Voor de nog resterende vier concerten uit de serie betaalt u slechts €100. De kaarten staan overigens niet op naam geregistreerd, dus als u een keer verhinderd bent, mag u ze gerust aan een bekende meegeven.