woensdag

2 november 2022

Quatuor Tchalik, Dania Tchalik

Franse pianokwintetten door een uitzonderlijke muzikale familie

Het Franse Quatuor Tchalik is opvallend genoeg samengesteld uit twee broers en twee zussen uit één gezin. Geboren in een muzikale familie van Russische afkomst, hebben zij al van jongs af aan samen gemusiceerd. Dit heeft hen in staat gesteld de hechtheid, natuurlijke harmonie en gevoeligheid te ontwikkelen die in hun muziek tot uiting komen. Dankzij deelname aan internationale concoursen en studie bij prestigieuze musici, heeft het Quatuor Tchalikt zich prachtige werken uit het klassieke, romantische en hedendaagse repertoire eigen gemaakt. De broers en zussen maakten onder andere bekroonde opnames van de kamermuziek van Hahn en de strijkkwartetten van Saint-Saëns. De instrumenten die door de leden van het kwartet bespeeld worden, zijn exclusief voor hen gemaakt door vioolbouwer Philippe Mitéran en strijkstokmaker Konstantin Cheptitski.

De Tchaliks spelen regelmatig als kwintet, ook op deze avond, samen met de pianist – u kunt het bijna raden – hun broer Dania Tchalik.

De uitzonderlijke muzikale familie verklankt tijdens dit concert een reeks prachtige Franse pianokwintetten. In het werk van Reynaldo Hahn horen we de sfeer van de belle époque. Het valt nauwelijks te ontgaan hoe dicht dit kwintet raakt aan de klankwereld van Fauré: dezelfde melodische verrukking, dezelfde subtiele modulaties, dezelfde vloeiende texturen.

De hedendaagse componist Thierry Escaich schreef La ronde voor pianokwintet na het lezen van het gelijknamige, controversiële toneelstuk van Arthur Schnitzler. Maar het is misschien wel de verfilming van Max Ophüls uit 1950 waar zijn compositie het dichtstbij staat, waarvan het de titelsong leent: het loopt als een nostalgische rode draad door het werk en creëert eenheid.

Dit concert sluit af met het geliefde Pianokwintet van César Franck, ter ere van zijn tweehonderdste geboortejaar. Franck brak in zijn pianokwintet uit 1879 met de traditionele romantische stijl. Omdat hij de traditionele tonaliteit nog niet helemaal losliet, kunnen moderne oren de vernieuwende kwaliteiten ervan echter missen. De structuur is gebaseerd op prachtig geconstrueerde cyclische thema’s die in het hele werk terugkomen.

Tchalik Family
Hahn – Pianokwintet in fis
Escaich – La ronde voor pianokwintet
Franck – Pianokwintet in f