vrijdag

21 april 2023

Jeremy Denk

Jeremy Denk is een van Amerika’s belangrijkste pianisten, door de New York Times uitgeroepen tot ‘een pianist die je wilt horen, ongeacht wat hij uitvoert’. Denk wordt gezien als een van de meest doordachte en interessantste kunstenaars van onze tijd. Daarbij is het een genot om hem te horen en zien concerteren.

Recensent David Owen Norris noemde Denk ‘a modern pianist who knows all the old stuff‘, die een authentieke uitvoering levert als een bekwaam redenaar: dramatisch en meeslepend, maar niet overdreven of theatraal. Volgens Denk kan de obsessie met totale meesterschap precies dát zijn wat weerhoudt het te verkrijgen. De ware muzikant moet dus leren leven met deze paradox: je zult altijd blijven streven naar de absolute top, en nooit bereiken.

Een van zijn meer invloedrijke docenten, William Leland, hield voor de jonge Jeremy een nauwgezet dagboek bij waarin hij tijdens elke les zijn feedback noteerde. In plaats van de stickertjes die gewoonlijk door leraren worden gebruikt, tekende William kleine cartoons met daarin het gevoel die hij wilde overbrengen. In goede weken straalden ze van trots, maar in mindere periodes kreeg de arme Jeremy in plaats daarvan een tekening van een teleurgesteld uitziende slak of duizendpoot. Nog steeds herinnert Denk zich tijdens concerten tekeningetjes uit dit notitieboekje.

Sommige van die tekeningetjes zijn ook opgenomen in Jeremy Denks onlangs verschenen memoires Every Good Boy Does Fine, over zijn reis van zijn eerste pianolessen als zesjarige tot de voltooiing van zijn doctoraat in pianospel aan de Juilliard-school. Gestart in 2013 als een column voor The New Yorker, is het in de daarop volgende jaren uitgegroeid tot dit goed ontvangen boek met als ondertitel A Love Story, in Music Lessons. Denk gebruikt zijn vooruitgang door het muzikale onderwijssysteem als kader voor een breder coming-of-age-verhaal.

De New Yorkse pianist heeft in de afgelopen jaren meerdere bejubelde opnames gemaakt, waaronder werken van Charles Ives (waar Denk een grote verbondenheid mee voelt), de Goldberg-variaties en een album met Beethoven-sonates. Hij staat ook bekend om verrassende programma’s waarin heel verschillende soorten muziek naast elkaar gelegd wordt. Dat heeft in 2018 geresulteerd in het ambitieuze album c.1300–c.2000 met oude muziek van Guillaume de Machaut, Gilles Binchois en Carlo Gesualdo tot moderne componisten als Stockhausen, Ligeti en Glass. Op dit album stapt hij chronologisch door zeven eeuwen muziekgeschiedenis. Het begint met arrangementen van stukken middeleeuwse en renaissance-polyfonie, zorgvuldig gespeeld als illustratie van de toen geldende muziekstijlen. Met zevenmijlslaarsen stapt Denk daarna via gecomponeerde klavierstukken van o.a. Bach, Mozart en Beethoven door naar het hedendaagse.

 


 

De internationaal vermaarde pianiste Daria van den Bercken heeft met haar Keys to Music Foundation het initiatief voor de Piano Biënnale genomen. Na de succesvolle eerste editie in 2021, met nationale en internationale topsolisten en gezelschappen, vind tussen 19 en 23 april 2023 in Musis in Arnhem en De Vereeniging in Nijmegen de tweede editie plaats. Dit concert is onderdeel van Piano Biënnale 2023.

De Volkskrant kopte: ‘Op de eerste editie van de Piano Biënnale was de intieme festivalsfeer voelbaar.’

Jeremy Denk
Mozart – Pianosonate in a, KV 310
Ravel – Gaspard de la nuit
Bach – Toccata in fis, BWV 910
Mazzoli – Heartbreaker
György Ligeti – The Devil’s Staircase
Beethoven – Pianosonate in As, op. 110

Met een NSvK-abonnement bespaart u bijna tien euro per concert. Voor de nog resterende vier concerten uit de serie betaalt u slechts €100. De kaarten staan overigens niet op naam geregistreerd, dus als u een keer verhinderd bent, mag u ze gerust aan een bekende meegeven.