woensdag

23 november 2022

New Zealand String Quartet

In het najaar van 2020 zou het New Zealand String Quartet in Nijmegen de gehele cyclus van Beethovens strijkkwartetten uitvoeren – ter ere van het 250-jarige jubilieum van de grote componist. Zes avonden lang, een samenwerking van de Stichting Zoltán Székely en de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek. Dat zullen ze in het seizoen 2022–2023 alsnog doen!

Het New Zealand String Quartet vierde in 2017 in bijna onveranderde samenstelling zijn dertigjarige bestaan. Het strijkkwartet wordt wereldwijd geprezen om zijn levendige, ademende spel, inzichtelijke interpretaties, krachtige communicatie en dynamische speelstijl. Met hun streven naar pure klankschoonheid weten zij het publiek aan zich te kluisteren. Nijmegen mocht dit al twee keer eerder ervaren. Tijdens het NSvK-concert voeren ze twee van de late strijkkwartetten uit – absolute hoogtepunten uit het gehele strijkkwartetrepertoire!

Doofheid, isolement, achterdocht, een slechter wordende gezondheid en moeizame familieverhoudingen kenmerkten de laatste jaren van Ludwig van Beethoven. Zijn composities uit deze periode hebben een steeds meditatiever karakter. Beethoven gebruikte een steeds abstractere muzikale taal en barste daarmee letterlijk uit de voegen van de klassieke traditie. In de verwerking van de motieven ging de componist tot de meest extreme uitersten. Soms lijkt hij de thematische of harmonische ontwikkeling stil te zetten voor reflectie of improvisatie. Dit geldt in hoge mate voor de late strijkkwartetten, die naar de maatstaven van die tijd behoorlijk experimenteel waren. Het Veertiende strijkkwartet bestaat uit maar liefst zeven delen die zonder pauze in elkaar overgaan. Beethoven vond het zelf zijn belangrijkste kwartet. Tijdens het werken aan het Vijftiende strijkkwartet werd hij ernstig ziek. Het emotionele hoogtepunt uit dit werk is het wonderschone ‘Heilige Dankgesang eines Genesenden’, een dubbele variatiereeks met een sacraal en een opgewekt thema ‘Neue Kraft fühlend’ – de late Beethoven op zijn best!