13 oktober 2022

Liza Ferschtman, Enrico Pace

Vioolsonates door twee begeesterde kamermusici

Violiste Liza Ferschtman behoeft eigenlijk geen toelichting: haar spontane en gepassioneerde spel, grote uitstraling en liefdevolle benadering van haar programma’s zijn bij velen bekend. Al vaak bezocht ze Nijmegen en iedere keer opnieuw veroverde zij de harten van het publiek, en bracht ze iedereen in vervoering. Zoals Mike Bodé zong tijdens een uitzending van Podium Witteman: ‘Als zij speelt, schijnt de zon door de wolken heen en ontstaat een schitterend vergezicht. Zij neemt ons bij de hand’.

Ook meesterpianist Enrico Pace is zeker geen onbekende op het Nijmeegse podium. Sinds hij in 1989 het Internationale Franz Liszt Pianoconcours won, trad hij al drie keer op bij de NSvK. De virtuoze en briljante Italiaan geeft toe steeds meer te kunnen genieten van de klank van zijn spel, en ziet een uitvoering als een wisselwerking tussen hemzelf en het publiek. Het bezoeken van een concert omschrijft hij als ‘je zorgen even vergeten en je verplaatsen in een andere realiteit’. Deze twee begeesterde kamermusici voeren werken uit die in één adem zowel grote onafhankelijkheid als fijn samenspel vragen.

Ludwig van Beethovens Zesde vioolsonate is een expressief muziekstuk, met twee lichtere stukken in majeur ter begeleiding van een middendeel in mineur. Vanwege het melancholieke karakter omschreef een tijdgenoot dat als ‘een van zijn prachtige adagio’s’.

De 24 Preludes van Dmitri Sjostakovitsj zijn korte intieme stukken, zeer uitgesproken in stemming en karakter. Violist Dmitri Tsyganov transcribeerde een deel ervan voor viool en piano. Bij het luisteren daarnaar merkte Sjostakovitsj zelf op dat hij vergat de Preludes eigenlijk voor solopiano te hebben gecomponeerd.

Maurice Ravel omschreef sonates voor viool en piano ooit als een compositie voor ‘twee onverenigbare instrumenten’. En wat sprak hij zichzelf daarmee tegen! Zijn Tweede sonate voor viool en piano is namelijk een geweldige prestatie in compatibiliteit.

Voor de première werd Ravel als pianist vergezeld door violist en componist George Enescu, en van die componist horen we de Derde vioolsonate. Het is een prachtig voorbeeld van hoe Enescu het Roemeense volksidioom in zijn composities opnam, en zijn emotie en melancholie in complexe en elegante muzikaliteit verpakte.

Liza Ferschtman + Enrico Pace
Beethoven – Vioolsonate nr. 6 in A, op. 30/1
Ravel – Vioolsonate nr. 2 in G
Dimitri Sjostakovitsj – Selectie uit 24 preludes voor viool en piano, op 34 (arr. Dimitri Tsyganov)
Enescu – Vioolsonate nr. 3 in a, op. 25 ‘Dans le caractère populaire roumain’
Beluister onze playlists:
Bekijk een live-optreden:
Zie ook: