dinsdag

7 maart 2023

Britten Oboe Quartet

Hobokwartet met Britse meestermusici

‘Als je het kamermuziekequivalent van een “fantasy football team” zou samenstellen, is de kans groot dat de hoboïst Nicholas Daniel en de violiste Jacqueline Shave allebei hoog op de lijst zouden staan. Voeg daarbij de geweldige Caroline Dearnley op cello en Clare Finnimore op altviool en je hebt een supergroep van serieuze omvang’, aldus de Britse muziekcriticus Alexandra Coughlan. Het Britten Oboe Quartet, met collega’s en medeoprichters van de bekroonde Britten Sinfonia, brengt kamermuziek van de hoogste kwaliteit. De ervaring van vele jaren samenspelen resulteert in warm, expressief en bovenal een plezierig klankbeeld.

Tijdens dit programma brengt het Britten Oboe Quartet zeer divers repertoire: van klassieke en hedendaagse composities tot enkele bewerkingen voor hobokwartet. Het concert begint met Mozarts hobokwartet. Hij componeerde dit stuk in 1781 voor zijn vriend, de gevierde (en zoals we in het kwartet kunnen horen) virtuoze hoboïst Friedrich Ramm. Vervolgens horen we meerdere bewerkingen voor hobokwartet: van Schuberts postuum gepubliceerde Achtste strijkkwartet, de door het Danish String Quartet samengestelde traditionele Sønderho bruilofts-trilogie, en Bachs aria Aus Liebe will mein Heiland sterben uit de Matthäus-Passion. Ook voert het Britten Oboe Quartet een hedendaags werk uit van zijn eigen violiste Jacqueline Shave, dat dit jaar nog in première is gegaan. De compositie vertelt een deels imaginair verhaal over het leven dat Artin Iran Nezhad, de vijftien maanden oude vluchteling die in 2020 samen met zijn familie verdronk, had kunnen hebben. Het muziekstuk is opgedragen aan Artin en alle anderen die huis en haard hebben moeten verlaten – aan vluchtelingen, ontheemden en asielzoekers overal ter wereld.

Britten Oboe Quartet
Mozart – Hobokwartet in F, KV370
Schubert – Hobokwartet naar D112
(Derek Smith) Shave – ARTIN
Fragment from an imagined life (trad.) – Sønderho bruiloftstrilogie (arr. Danish String Quartet/Britten Oboe Quartet)
Bach – Aus Liebe will mein Heiland sterben (uit Matthäus-Passion)

Met een NSvK-abonnement bespaart u bijna tien euro per concert. Voor de nog resterende vier concerten uit de serie betaalt u slechts €100. De kaarten staan overigens niet op naam geregistreerd, dus als u een keer verhinderd bent, mag u ze gerust aan een bekende meegeven.