19 mei 2022

Brodsky Quartet, Virpi Räisänen

Het uitgestelde NSvK-jubileumconcert

De NSvK zou in 2020 haar 70-jarig jubileum vieren. Nu we weer in de concertzaal van live-muziek kunnen genieten, gaan we ook dit feest nog inhalen! Zowel abonnementhouders uit het jubileumseizoen (2019–2020) als uit het huidige seizoen 72 (2021–2022) kunnen dit concert bijwonen. Neem dan wel uw abonnementskaart mee. En als u die niet meer heeft, stuur dan een berichtje naar info@kamermuzieknijmegen.nl.

De NSvK stelt zich, naast de jaarlijkse kamermuziekserie, ook ten doel de Nederlandse klassieke muziek te stimuleren. Daarom vraagt de stichting bij elk lustrum aan een jonge Nederlandse componist om een nieuw werk te schrijven. Zo houden we de klassieke muziektraditie levend. Na Mayke Nas, Marijn Simons en Joey Roukens is nu de beurt aan Mathilde Wantenaar, jong maar al een van de meest gevraagde Nederlandse componisten. Haar recente composities Seufzer, Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken en Nachtmuziek kregen lovende recensies. ‘Veel in haar mars’, kopte De Volkskrant. Haar stijl is licht, helder en expressief, en voor hedendaagse muziek opvallend esthetisch. De poëzie van Herman Gorter is een belangrijke inspiratiebron voor haar.

Het is een eer dat de nieuwe compositie in première wordt gebracht door het wereldberoemde Brodsky Quartet. Weinig kwartetten hebben een groter repertoire, dat met volle diepgang gebracht wordt. Hun uitvoeringen van Purcell en Britten, in 2012 hier in Nijmegen, waren memorabel. De jonge Finse mezzosopraan Virpi Räisänen is vanavond de soliste, hard op weg om een wereldster te worden. Zij is een veelzijdig talent, als zangeres, violiste, organisator van een eigen muziekfestival in Finland en opdrachtgever voor nieuwe composities.

De nieuwe compositie van Wantenaar zal worden ingebed in een prachtige avond met stralende muziek. Van Ottorino Respighi de weelderige melancholie van Il Tramonto, naar het gedicht ‘The Sunset’ van Shelley (ooit getypeerd als ‘Verdi meets Richard Strauss’) tot Joaquín Turina en Sergei Sjostakovitsj.

Voorafgaand aan het concert gaat NSvK-bestuurslid Floris Meens in gesprek met Mathilde Wantenaar. Dat gesprek vindt 0m 19.15 uur plaats in de Annazaal (naast de foyer, en slechts beperkt aantal plaatsen, dus wees op tijd).

Brodsky Quartet + Virpi Räisänen
Bach: Vioolsonate in g (arr. Paul Cassidy);
Turina: La Oración del Torero, op. 34;
Sjostakovitsj: Strijkkwartet nr. 4, op. 83;
Schubert: Du bist die Ruh, D776;
Golijov: Una Madre Comió Asado;
Wantenaar: Ich hatte viel Bekümmernis: Hier ist ja lauter Nacht (NSvK-opdrachtcompositie);
Respighi: Il Tramonto (voor kwartet en sopraan)
Beluister onze playlists:
Bekijk een live-optreden:
Zie ook:
https://www.brodskyquartet.co.uk, https://www.virpiraisanen.com