Goed en gezellig

Nino Gvetadze

Uitgenodigd door het collega-bestuur van de NSvK wisten wij bij binnenkomst van De Vereeniging niet wat we zagen… Waar we bij Stichting Kamermuziek Oosterbeek al heel blij zijn met tachtig bezoekers in onze gezellige concertzaal, troffen we in Nijmegen het tienvoudige aan! Bij aanvang was er reeds een warme sfeer in de zaal, wat ons deed vermoeden dat de bezoekers elkaar wellicht kenden van voorgaande concerten.

Na opkomst van Nino Gvetadze (onder geweldig applaus) vertelde ze eerst over de muziekstukken die zij zou gaan spelen. Haar concert begon met de twee Rhapsodieën van Brahms. Geweldige muziek, die zij met veel passie en warme intensiteit speelde en zo onze oren streelde. Vervolgens werden we verrast door haar speelwijze van de Variaties op een thema van Händel, maar liefs 25 variaties. Als klapstuk volgde dan nog de Fuga, die door Nino met uitbundigheid en met grote technische vaardigheid werd vertolkt.

Na de pauze vertolkte Nino de Holberg Suite van Edvard Grieg, en bracht ons met de barokke invloeden in het vijfdelige stuk terug in de tijd. In het laatste gedeelte van dit recital was Franz Liszt aan de beurt met zijn beroemde Tarantella en de Rhapsodie Espagnole, technisch twee uiterst ingewikkelde stukken. Een staande ovatie was het gevolg. 

Het pianospel van Nino was ook deze avond weer geweldig. Als toegift speelde Nino een prelude van J.S. Bach. Het was adembenemend. Een rust daalde neer over het publiek, en na een daverend slotapplaus ging iedereen voldaan huiswaarts.

Graag willen we ook nog opmerken dat de sfeer in de zaal ook te danken was aan het totale lichtplan, wat zeker een toegevoegde waarde had op het geheel. Het was goed en gezellig in Nijmegen, een geweldige ambiance. Wij hebben erg van ons bezoek genoten en zullen zeker terugkomen – de volgende concerten staan inmiddels al in de agenda!

Elly Charbon (Stichting Kamermuziek Oosterbeek)
samen met Arno Zaat (Sommermusik Kleve)