Een avond die naar meer smaakt

Quatuor Danel, Virpi Räisänen & Hannes Minnaar

Op 22 februari 2024 werd ik aangenaam verrast door het concert van Quatuor Danel, Virpi Räisänen en Hannes Minnaar in de Kamermuziek Nijmegen-serie (geprogrammeerd door NSvK). U kent dat wellicht ook: te druk met eigen werk (in mijn geval: zangpedagoge en mezzosopraan) was het veel te lang geleden dat ik in deze serie concerten bijwoonde. Daarom was ik erg blij met deze uitnodiging van het bestuur.

Wat een prachtige stem heeft Virpi Räisänen, en zo veelzijdig. Variërend van lieflijk pianissimo in Liebst du im Schönheit naar het diepe en doorleefde Ich bin der Welt abhanden gekommen in de Rückert Lieder van Gustav Mahler. Verrassend vond ik het modernere Three Palms (1977) van Mieczysław Weinberg, heel bijzonder hoe strijkkwartet Quatuor Danel en Virpi Räisänen elkaar afwisselden in expressiviteit – een lust voor zowel oog als oor. Tot slot de waardige afsluiting met Chanson Perpetuelle van Ernest Chausson. Een fijn samenspel tussen mezzosopraan, piano en strijkkwartet.

Het was daarna erg leuk om bij de 'afterborrel’ nog even de musici te zien en spreken.  Zo’n avond smaakt naar meer. Ik heb genoten van een heerlijke avond van prachtige muziek, zeer muzikaal uitgevoerd. Dank daarvoor!

Gery Vermeulen.