Bijzondere ervaring

Ensemble 150

Op 19 december 2023 ben ik samen met mijn vader naar het NSvK-concert van Ensemble 150 geweest. Het concert vond plaats in de Grote Zaal van De Vereeniging. Dit is de derde keer dat ik naar een klassiek concert ben geweest en dankzij deze concerten ben ik mij meer gaan interesseren in ‘klassiek’. 

De avond ging van start met het mooie melancholische pianokwartet van Mahler/Schnittke om vervolgens over te gaan in twee prachtige tangostukken van Schnittke en Piazolla. Het concert viel op door de soepele aaneenschakeling van verschillende muziekstijlen, want ook de stukken van Tsjaikovski, Arenski en Schubert die hierop volgden, pasten perfect in het geheel.

Naast het indrukwekkende samenspel vond ik het erg leuk dat er op een speelse manier uitleg gegeven werd over de achtergrond van de composities, waardoor de muziek mij nog meer tot de verbeelding sprak. Wat mij verder opviel is de akoestiek van de zaal; hoe ieder detail in de muziek te volgen was en de kracht van het spel zo duidelijk overgebracht werd. 

Ik raad iedereen ten zeerste aan om zich vaker te laten verrassen door deze fantastische muziek en musici. Na deze bijzondere ervaring ben ik in ieder geval zeker van plan vaker dit soort concerten te bezoeken.

Sanne Thijssen