14 mei 2021

Piano Biënnale 2021

Mariëlle van Summeren

Uit de IC-drukte

Ik mag de naklank over het NSvK-concert tijdens de Piano Biënnale schrijven, nadat het livestream-concert al is geweest. Ik maak het mezelf gemakkelijk op deze donderdagmiddag. Voor veel mensen is het volgende misschien wel heel herkenbaar in deze tijd. Ik zit thuis op een doordeweekse dag, kinderen thuis, want we zitten in quarantaine. Een mooie gelegenheid om even goed voor mezelf te zorgen en naar mooie muziek te gaan luisteren.

Wat mij gelijk opvalt in het eerste deel quatre mains is dat de tweede pianist niet altijd goed te zien is, maar wel zijn handen. Je ziet zijn handen in de weerspiegeling van de piano. Vier handen dansen op de toetsen van de piano. De kinderen komen al dansend en huppelend op de muziek de kamer binnen. Het voelt bijna als een klein feestje, de zon schijnt en de muziek stemt mij en de kinderen vrolijk.

Eind 2020 vroeg iemand mij of ik zelf nog muziek maakte. Op dat moment had ik er de tijd niet voor, of ik nam er de tijd niet voor. De drukte op mijn werk op de intensive care nam mij volledig in beslag. Die opmerking zette mij aan het denken en ik besloot thuis toch weer achter de piano te kruipen. Even een momentje alleen zijn met muziek. Een goede keuze. De balans was verstoord dus ik moest meer aan mezelf denken. Als er momenten zijn waarop ik het lastig heb, zet ik muziek op of ik kruip zelf achter de piano.

Nu luister ik naar pianomuziek van buitengewone pianisten. Van binnen stroomt mijn bloed sneller en de spanning in mij neemt toe. Ook al zit ik thuis, het lijkt of ik ze bijna kan aanraken. Het kraken van de pianokruk en het stil meebewegen van de lippen van de pianist op het ritme van de muziek, brengt mij dichterbij dan je zou kunnen denken. Het luisteren brengt mij naar verschillende gedachten, ik geniet.

Daarna komt er één strijker bij, vervolgens nog twee strijkers. Wat klinkt dat toch fantastisch samen met de piano. Een prachtig samenspel van klanken dat mij tot ontroering brengt. Wat is het toch heerlijk om bij deze muziek enkel en alleen te dromen, je ogen dicht en genieten met een grote G. Ik ervaar weer de kracht van muziek, de helende werking op je lichaam en geest. Na ruim veertien maanden hard werken is die heel erg welkom. Ik besef des te meer dat je altijd goed voor jezelf moet zorgen, in welke omstandigheden je ook bent. En dat kan dus ook door naar mooie muziek te luisteren, gespeeld door geweldige muzikanten. Dank jullie wel allemaal.

— Mariëlle van Summeren